Lista zdrowego odżywiania
WSZYSTKIE PRODUKTY, KTÓRYCH UŻYWAMY POWINNY BYĆ WOLNE OD OPRYSKÓW, PESTYCYDÓW, NAJLEPIEJ CERTYFIKOWANE OD ZAPRZYJAŻNIONYCH, ŚWIADOMYCH ROLNIKÓW
PRODUKTY PODSTAWOWE pszenica, owies, żyto, jęczmień, kukurydza, ryż, kasza jaglana, kasza gryczana, fasola, groch WARZYWA PODSTAWOWE marchew, kapusta, cebula, rzodkiewka, rzepa, dynia, pietruszka, seler, por, buraczki CENNE WARZYWA DZIKIE I RZADKIE pokrzywa, mniszek, łopian, podagrycznik, babka, jarmuż, rzeżucha, pasternak, brukiew, brukselka PRZYPRAWY Z NASZEGO KLIMATU czosnek, chrzan, kminek, majeranek, lebiodka, melisa, cząber, lubczyk, gorczyca, kolendra PRZYPRAWY TROPIKALNE imbir, pieprz, ziele angielskie, laur, cynamon, goździki, papryka, koper włoski, anyżek, bazylia PRODUKTY UZUPEŁNIAJĄCE oliwa tłoczona na zimno, len, orzechy włoskie, orzechy laskowe, miód, herbata, grzyby, jabłka, śliwy, czereśnie.
AFRODYZJAKI
Afrodyzjaki, czyli środki zwiększające potencję możemy podzielić na dwie grupy . Do pierwszej grupy zaliczamy środki o działaniu odurzającym, narkotycznym, pobudzającym na krótką chwilę, które w konsekwencji opustoszają i głęboko wyniszczają cały organizm, i tymi środkami nie będziemy się tutaj zajmować. Do drugiej grupy możemy zaliczyć środki wzmacniające organizm, zwiększające odporność, wytrzymałość, siłę, witalność i potencję organizmu. Zioła o naturze zimnej bardziej oczyszczają i wzmacniają organizm, a zioła o naturze gorącej ogrzewają i działają szybciej. Zioła też można stosować jako przyprawy do potraw, spożywać w formie proszków, herbat i nalewek, wdychać ich zapach. Kadzidła, olejki eteryczne można stosować do kąpieli. Do bezpiecznych ziół, mających zastosowanie również jako afrodyzjaki należą: anyż, aralia, arcydzięgiel, bazylia, chili, cynamon, czarna herbata, drzewo sandałowe, galgant, goździki, imbir, kardamon, kminek, kolendra, koper włoski, korzenie i nasiona lubczyku, krwawnik, kurkuma, migdały, muszkatołowiec, nasiona dyni, nasiona maku, nasiona pietruszki, pieprz czarny, ruta, szafran, tatarak, wanilia, ziele angielskie, żeń-szeń .
UKŁAD POKARMOWY
Dobre trawienie i przyswajanie pokarmów jest podstawą naszego zdrowia, gdyż w tym procesie następuje pierwotne przetworzenie złożonych składników pożywienia na substancje proste, które są niezbędne do budowy i funkcjonowania naszego organizmu. Nieprawidłowe trawienie powoduje niedobory substancji niezbędnych i zaleganie nie strawionej, toksycznej masy pokarmowej. Aby proces trawienia przebiegał prawidłowo, ważne są dobra jakość pokarmów i dobry stan narządów trawiennych. Zioła przyprawowe mogą w dużej mierze poprawić jakość pokarmów, ale nie zmienią ich natury. Aby zdrowo się odżywiać, należy całkowicie wyeliminować z pożywienia cukier i wyroby z jego udziałem, mleko w proszku, sery żółte i topione, margarynę, mrożonki, puszki, konserwy, wędliny, wieprzowinę, żywność napromieniowaną i konserwowaną . Należy spożywać proste, surowe lub świeżo gotowane potrawy, głównie z udziałem pełnych zbóż i różnorodnych warzyw. Ogólnie dysfunkcje układu pokarmowego możemy podzielić na : 1.Niedoczynność narządów trawiennych, wywołaną przez zimno i wilgoć, objawiającą się niestrawnością (nie strawione resztki pokarmu w kale, zaleganiem pokarmu w przewodzie pokarmowym, brakiem apetytu, nudnościami, wymiotami, uczuciem pełności po zjedzeniu i w konsekwencji niedożywieniem organizmu; 2.Nadczynność, spowodowaną gorącem i suchością, objawiającą się nadmiernym apetytem, ostrymi bólami i zaparciami.
BIEGUNKA
Objawy: luźne, częste stolce, skurcze i bóle w dole brzucha Przyczyny: Przyczyną biegunek przewlekłych jest dysfunkcja jelita grubego, ale również żołądka, śledziony i nerek, spowodowana stałymi błędami dietetycznymi. Przyczyną biegunek ostrych jest zatrucie przewodu pokarmowego toksynami i bakteriami. Dieta: Regularne, naturalne posiłki składające się z pełnych zbóż i warzyw. Kilkudniowa (8-10 dni) mono dieta, składająca się z pełnego ryżu w przypadku biegunki ostrej lub kaszy jaglanej w przypadku biegunki przewlekłej.
HEMOROIDY
Objawy: w związku z obniżeniem napięcia mięśni wyczuwalne są palcami żylaki odbytnicy i wybroczyny krwi w stolcu, uczucie klucia i bólu w odbycie. Przyczyny: zwiększone ciśnienie tętnicze, zaparcia i osłabienie mięśni spowodowane niewłaściwym odżywianiem. Dieta: Wyeliminować z diety nadmiar soli, cukier i słodycze, tłuszcze nasycone, a więc zwierzęce i margarynę, spożywać regularnie zdrowe posiłki z pełnych ziaren i ciemnozielonych warzyw liściastych.
WRZODZIEJĄCE ZAPALENIE JELITA GRUBEGO
Objawy: Uszkodzenie błony śluzowej jelita grubego, zmiany martwicze, owrzodzenia, obrzęki i krwawienia . Postępująca choroba prowadzi do zmian nowotworowych. Przyczyny: Nieprawidłowe procesy gnilne w jelicie grubym zamiast procesów fermentacyjnych, spowodowane nadmiernym spożywaniem białka zwierzęcego, tłuszczów nasyconych i cukru. Dieta: Wyeliminować z diety margarynę, cukier, mrożonki, puszki i w przeciągu kilku miesięcy wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, spożywać dużo pełnych ziaren zbóż, ciemnozielone warzywa liściaste i warzywa kiszone, suszone śliwki. Przeprowadzić kilkudniową 8-10 dni mono dietę z pełnego ryżu.
ZAPARCIA
Objawy: Zaleganie kału w jelicie grubym, wypróżnienia rzadziej niż co 24 godziny, trudności w wypróżnianiu, bóle lub kolki w dolnej części brzucha. Przyczyny: najczęstszą przyczyną zaparć jest niewłaściwe odżywianie się, niedobór błonnika pochodzącego ze świeżych warzyw i pełnych zbóż oraz nadmiar kalorii, cukru i tłuszczów nasyconych, produktów smażonych i pieczonych. Rzadko przyczyną jest konstytucyjna słabość jelita grubego, wówczas należy je ogrzewać i wzmacniać. W tym wypadku występują trudności w oddawaniu stolca, ale jest on miękki i luźny. Dieta: Wyeliminować margarynę, mrożonki, puszki, konserwy, cukier i na okres trzech miesięcy produkty pochodzenia zwierzęcego, piekarnik również chleb, patelnię (a więc smażenie). Spożywać dużo pełnych zbóż, świeżych warzyw, zwłaszcza ciemnozielone liście (jarmuż, pokrzywa) i warzywa kiszone.
WRZODY ŻOŁĄDKA I DWUNASTNICY
Objawy: Uszkodzenie błony śluzowej, spowodowane hypersekrecją soków trawiennych, z powodu nadmiaru gorąca i suchości, nieleczenie prowadzi do nowotworów. Przyczyny: Zaburzenie równowagi między żołądkiem, śledzioną, trzustką i woreczkiem żółciowym z powodu błędów dietetycznych, nadmiaru ciężkich, smażonych potraw, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, nadmiaru cukru i tłuszczów nasyconych, margaryny i tłuszczów zwierzęcych oraz nadmiaru używek: papierosów, alkoholu przede wszystkim wódki, kawy i herbaty, a także nieregularne spożywanie posiłków. Dieta: Na okres leczenia, a przynajmniej na trzy miesiące wyeliminować wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, używki, cukier, sól, puszki, mrożonki, margarynę, piekarnik (chleb), ruszt i patelnię. Przeprowadzić mono dietę oczyszczającą : 4-5 dni pełny ryż, gotowany bez soli i następnie 3-5 dni sok z białej, słodkiej kapusty, razem co najmniej 9 dni. Rozpoczynać dzień od ziół i śniadania, lekką kolację jeść kilka godzin przed snem.
ZABURZENIA WĄTROBY
Objawy: Wzdęcia i bóle brzucha, zwłaszcza w prawym podżebrzu, przekrwienie, swędzenie i pieczenie oczu, zaburzenia miesiączkowania, rozdrażnienie emocjonalne, skłonność do gniewu Przyczyny: Skażenie środowiska i pożywienia, nadmiar spożywanych leków chemicznych i alkoholu, błędy dietetyczne, nieświeże pożywienie, nadmiar smażonych potraw, soli, tłuszczów nasyconych : niedobory witaminy A, witamin z grupy B, witaminy F oraz C, K i P Dieta: Wyeliminować z diety zdenaturowane tłuszcze, mleko w proszku, sery żółte i topione, margarynę, wędliny, wieprzowinę, potrawy smażone i pieczone, puszki, konserwy, żywność komercyjną napromieniowaną i konserwowaną oraz cukier. Przeprowadzić ośmiodniową mono dietę oczyszczającą z gotowanych ziaren pszenicy i w tym czasie pić wyłącznie herbatę ze świeżej natki pietruszki. W przypadku kamicy dieta pszeniczna trwa 3-5 dni, a przez następne 3-5 dni należy pić sok z białej kapusty i selera.
UKŁAD ODDECHOWY
Powietrze jest drugim podstawowym elementem środowiska życia, z którym spotykamy się bezpośrednio, który ma wpływ na stan zdrowotny naszego organizmu. Drogi oddechowe są wrażliwe na zimno i wilgoć, a smutek i żal to emocje, które bardzo osłabiają płuca. Zimne i wilgotne pokarmy to cukier, produkty mleczne, owoce tropikalne i ziemniaki, i w przypadku nawracających chorób dróg oddechowych należy je wyeliminować. Korzystnie na płuca wpływa pełny ryż, cebula, czosnek, por, chrzan, czarna rzodkiew, rzodkiewka, brukiew, kapusta, kalafior.
PRZEZIĘBIENIE, KASZEL, ANGINA, GRYPA, KATAR
Objawy: Nadmierna wydzielina z nosa w następstwie przeziębienia, zaognione błony śluzowe nosa, może wystąpić kaszel, ból głowy i gorączka, katar może być zimny z wydzieliną obfitą, jasną i gorący z wydzieliną gęstą i żółtą. Przyczyny: Osłabienie układu oddechowego najczęściej spowodowane jest spożywaniem cukru, produktów mlecznych i owoców tropikalnych. UWAGA w przypadku przemarznięcia należy natychmiast ogrzać ciało gorącą kąpielą i ciepłym napojem grzanym ze świeżym imbirem, cynamonem i goździkami. Dieta: Wyeliminować z diety cukier i wszystkie wyroby cukiernicze, produkty mleczne, owoce tropikalne i mrożonki. Przeprowadzić kilkudniową mono dietę z ryżu w przypadku kataru gorącego lub z kaszy jaglanej w przypadku kataru zimnego.
BRONCHIT I ASTMA
Objawy: nawracający stan zapalny oskrzeli objawiający się silnym, wilgotnym kaszlem, często z ropną flegmą, z bólami w piersiach. Nie leczony bronchit prowadzi do astmy. W przypadku astmy pojawia się bolesny skurcz oskrzeli i towarzyszą jej alergie. Przyczyny: nadmiar wilgoci i śluzu w układzie oddechowym spowodowany przeziębieniem organizmu i nadmiernym spożywaniem produktów śluzo twórczych cukru i produktów mlecznych. W przypadku astmy ważny jest stan psychiczny chorego, uczucie niespełnienia i niedowartościowania, zamknięcie przestrzeni życiowej. Dieta: Wyeliminować z diety cukier i wszystkie wyroby z jego zawartością, mleko krowie i wszystkie przetwory, a na czas leczenia również owoce tropikalne, ziemniaki, białą mąkę i piekarnik a więc chleb. Przeprowadzić ośmiodniową mono dietę oczyszczającą z pełnego ryżu gotowanego bez soli. Nic nie pić w ciągu dnia, a na czczo i przed snem pić napar z anyżku lub z kopru włoskiego, lub z kwiatów bzu czarnego.
UKŁAD KRĄŻENIA
Układ krążenia jest ściśle związany z układem trawiennym, gdyż skład krwi zależy od tego, co zjadamy i jak trawimy, a szczególnie jest związany z wątrobą, gdyż ona odpowiada za oczyszczenie organizmu, przede wszystkim za gospodarkę tłuszczową. Przeciążenie wątroby jest przyczyną wysokiego poziomu cholesterolu oraz zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Układ krążenia jest również związany z układem moczowym, gdyż dzięki niemu odbywa się bezustannie oczyszczanie krwi z soli, z toksyn oraz ze zbędnych produktów przemiany materii. Kłopoty z ciśnieniem są spowodowane zanieczyszczeniem krwi, wątroby i nerek. Nasza świadomość, nasze myślenie, stan naszego umysłu zależy od jakości krwi, od stanu serca i od wydolności układu krążenia. Mózg jest jednym z najbardziej ukrwionych organów i jest bardzo wrażliwy na niedobory tlenu i substancji odżywczych oraz na nadmiar toksyn. W związku z bardzo złym sposobem odżywiania się we krwi występują niedobory tlenu, witamin i minerałów przy jednoczesnym nadmiarze cukru i tłuszczów nasyconych, co powoduje niedożywienie i zanieczyszczenie innych organów, również krwi. Zioła są bardzo ważne, gdyż są źródłem witamin, minerałów i substancji czynnych usprawniających procesy oczyszczania organizmu ze złogów i toksyn. Organizm człowieka jest całością. Układ krążenia łączy i jednoczy wszystkie organy, a od stanu krwi zależy funkcjonowanie całego organizmu. Poważne choroby serca powinniśmy leczyć pod ścisłym nadzorem lekarza, chociaż i tu możemy dużo zrobić sami, za pomocą ziół oczyszczających i odżywiających krew. Ogólnie możemy podzielić choroby układu krążenia na takie, których przyczyną jest niedobór energii, witamin i minerałów oraz takie, których przyczyną jest nadmiar toksycznych substancji.
NADMIAR TOKSYN W UKŁADZIE KRĄŻENIA
Objawy: wysoki poziom cholesterolu we krwi, wysokie lub skaczące ciśnienie krwi, zmiany miażdżycowe naczyń, ostre bóle i zawroty głowy, nadmierna drażliwość, utrata pamięci, zaburzenia wzroku, nagłe, ostre bóle nóg w czasie chodzenia, nie leczone prowadzą do udaru mózgu i ataków serca. Przyczyny: nadmiar toksyn w układzie krążenia jest spowodowany nieprawidłowym odżywianiem się, nadmiarem nasyconych tłuszczów zwierzęcych, nadmiarem soli i nadmiarem wapnia pochodzenia zwierzęcego przy równoczesnym niedoborze magnezu, witamin z grupy B, witaminy E i F Przyczyną tego stanu jest również nadmiar używek : papierosów, alkoholu i kawy. Dieta: Wyeliminować cukier, produkty pochodzenia zwierzęcego, nadmiar soli, puszki, konserwy, piekarnik i patelnię, a także wszystkie używki. Wprowadzić do diety dobre, nienasycone tłuszcze roślinne, znajdujące się w olejach tłoczonych na zimno oraz w pestkach, w nasionach i w orzechach . Wprowadzić do pożywienia dużo ciemnozielonych liściastych warzyw i ziół. Przeprowadzić ośmiodniową mono dietę oczyszczającą. Przez 9 dni jeść wyłącznie pszenicę gotowaną bez soli i pić herbatę z natki pietruszki. Przez dwa dni pić sok z kapusty, a przez następne dwa dni pić wyłącznie sok z dyni, brukwi i marchwi.
NIEDOBORY KRWI I ENERGII ORAZ USZKODZENIA NACZYŃ
Objawy: nieprawidłowy skład krwi, niedobory krwinek, hemoglobiny lub żelaza, osłabienie organizmu, zawroty głowy, twarz blada lub sinawa, osłabione krążenie (zimne ręce i stopy, słabość naczyń krwionośnych, żylaki, siniaki, niskie ciśnienie krwi, skaza krwotoczna. Przyczyny: dieta uboga w witaminy i minerały przy równoczesnym nadmiarze pustych kalorii - cukier, biała mąka, słaby apetyt, nieprawidłowe trawienie i przyswajanie pokarmów, krwotoki, również nadmierne krwawienia miesięczne. Dieta: Wyeliminować z diety cukier i wszystkie wyroby z jego udziałem, mleko krowie i wszystkie przetwory mleczne z wyjątkiem masła, wędliny, wieprzowinę, białą mąkę, margarynę, mrożonki, puszki, konserwy. Wprowadzić do diety pokarmy wzmacniające, mineralizujące i ogrzewające, pełne ziarna : owies, kaszę jaglaną i gryczaną, glony, por, marchew, brukiew, rzodkiew, brukselkę, kapustę włoską, warzywa ciemnozielone :jarmuż, pokrzywę i ostre przyprawy poprawiające apetyt, trawienie i wchłanianie pokarmów: kminek, kolendrę, kozieradkę . pieprz, ostrą paprykę, imbir, majeranek, lebiodkę, cząber, koperek zielony, rzeżuchę, liście pietruszki, liście lubczyka, liście selera oraz sok z marchwi, z buraka, z dyni, drożdże, siemię lniane, orzechy i bakalie (morele, śliwki, rodzynki). Zaczynać dzień od ciepłego śniadania. Przeprowadzić ośmiodniową dietę oczyszczające-wzmacniającą z kaszy jaglanej prażonej, gotowanej bez soli. Rano i wieczorem pić odwar z jednej łyżki mieszanki ziół złożonej z kminku, kopru włoskiego, anyżku, kardamonu i lukrecji.
UKŁAD MOCZOWO-PŁCIOWY
Stan nerek i pęcherza moczowego jest odbiciem ogólnego stanu zdrowia człowieka. Częste infekcje i stany zapalne świadczą o ogólnym spadku odporności organizmu. Nerki odpowiadają za męski układ rozrodczy i za stan kości, dlatego te dolegliwości zostaną tutaj omówione. Ogólnie możemy podzielić schorzenia na dwie grupy. Do pierwszej możemy zaliczyć choroby spowodowane osłabieniem i wychłodzeniem nerek i pęcherza moczowego, a do drugiej grupy zaliczamy choroby powstałe z powodu niesprawnego oczyszczania krwi i gromadzenia się złogów oraz toksyn.
OSŁABIENIE I WYCHŁODZENIE NEREK
Objawy: Stany zapalne dróg moczowych i pęcherza, częste oddawanie moczu, białkomocz, impotencja, bezpłodność u mężczyzn, osteoporoza, ogólne osłabienie, bóle pleców, łatwe marznięcie, zimne stopy, moczenie nocne u dzieci. Przyczyny: Osłabienie i wychłodzenie organizmu spowodowane dużym przemarznięciem, częstymi chorobami infekcyjnymi i błędami dietetycznymi, nadmiarem pokarmów ochładzających i niszczących odporność organizmu. Częste infekcje osłabiające i wyniszczające organizm są spowodowane spożywaniem pokarmów wychładzających, zawilgacających i śluzo twórczych (cukier, mleko, mrożonki). Dieta: Wyeliminować z pożywienia cukier i wszystkie wyroby z jego udziałem, mleko krowie i wszystkie przetwory, mrożonki, margarynę, białą mąkę, owoce tropikalne, wędliny, wieprzowinę, puszki, konserwy. Wprowadzić do diety dużo produktów wzmacniających i ogrzewających nerki: owies, kaszę jaglaną, kaszę gryczaną, orzechy włoskie, wiśnie, czereśnie, marchew, dynię, brukiew, rzodkiew, cebulę, por, czosnek, seler, kapustę włoską, mocne przyprawy: pieprz, ziele angielskie, cynamon, goździki, imbir, jałowiec, kozieradkę, kminek, koper włoski, tymianek, szczypiorek. Przeprowadzić ośmiodniową mono dietę oczyszczającą z kaszy jaglanej prażonej, gotowanej bez soli. Pić odwar z nasion kminku, anyżku, kopru włoskiego, kardamonu i lukrecji.
NIESPRAWNE OCZYSZCZANIE CZYLI ZŁOGI
Objawy: Kamica moczowa, krwiomocz, przerost gruczołu krokowego (zapalenie prostaty, gościec mięśniowy i stawowy (reumatyzm, artretyzm DNA, skaza moczowa, trudności w oddawaniu moczu, bóle pleców, zwłaszcza części lędźwiowej, bóle stawów. Przyczyny: Błędy dietetyczne powodujące wilgoć, zakwaszenie i zanieczyszczenie krwi oraz całego organizmu . Przeciążony układ moczowy nie nadąża z jej oczyszczaniem i złogi odkładają się w nerkach, w całym układzie moczowym oraz w mięśniach i w stawach. Dieta: Odkwasić organizm przez wyeliminowanie cukru i wszystkich wyrobów cukierniczych, usunięcie nadmiaru soli, wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, białej mąki, margaryny, mrożonek, puszek i konserw. Na czas leczenia wyeliminować piekarnik (chleb), patelnię i grill. Wprowadzić do diety dużo świeżych warzyw w postaci soku, surówek, dużo warzyw duszonych i krótko gotowanych, zwłaszcza takich jak: marchew, seler, pietruszka, kapusta biała, słodka i kiszona, rzodkiew, rzepa, brukiew, rzodkiewka, chrzan, dynia, fasola biała i kolorowa, soja, glony morskie, ciemnozielone warzywa liściaste, jarmuż, pokrzywa, bluszczyk kurdybanek, liście selera i lubczyka, natka pietruszki. Przeprowadzić ośmiodniową mono dietę oczyszczającą. Przez cztery dni jeść wyłącznie pełny ryż, gotowany bez soli, a w przypadku prostaty pszenicę, przez następne dwa dni pić sok z białej, słodkiej kapusty, a przez następne dwa dni sok z selera.
KOBIETA
Kobiece organy rozrodcze związane są z całym jej organizmem, a szczególnie z krwią, ze śledzioną, z nerkami i z wątrobą. Zioła działające regulująco, oczyszczająco i wzmacniająco na cały organizm są szczególnie skuteczne w dolegliwościach kobiecych związanych z funkcjonowaniem wielu organów oraz z jej stanem psychicznym, z problemami uczuciowymi i duchowymi. Przyczyną chorób kobiecych jest osłabienie i wychłodzenie lub nadmiar toksyn i śluzu, które powodują zastoje (guzy), rozregulowują organizm i mogą dawać objawy wtórnego niedoboru.
PROBLEMY Z NIEDOBORU KRWI I Z OSŁABIENIA ORGANIZMU
Objawy: Brak miesiączki, zatrzymanie miesiączki, grzybica, zapalenie przydatków (jajników), nadżerka, nadmierne krwawienia miesięczne, miesiączki długotrwające i obfite, białe upławy, bezpłodność, łatwe marznięcie, zwłaszcza dłoni i stóp, uczucie osłabienia, łatwe męczenie się, bladość, wychudzenie, skłonność do narzekania i popadanie w depresję. Przyczyny: wyniszczenie organizmu ciężkimi chorobami, nieprawidłowe odżywianie, nadmiar produktów wychładzających, cukru, produktów mlecznych, mrożonek i innych martwych pokarmów oraz duże niedobory witamin i minerałów, w związku z błędami dietetycznymi i słabym trawieniem oraz przyswajaniem pokarmów, mało ziół i przypraw. Dieta: Wyeliminować z pożywienia cukier i wszystkie wyroby cukiernicze, mleko krowie i wszystkie jego przetwory, wędliny, wieprzowinę, mrożonki, margarynę, białą mąkę i owoce tropikalne. Wprowadzić do diety owies, kaszę jaglaną i gryczaną, ciemnozielone warzywa liściaste : jarmuż i pokrzywę, marchew, brukiew, rzodkiew, czosnek, por, kapustę włoską i brukselkę oraz ostre przyprawy : pieprz, cynamon, imbir, goździki, ziele angielskie, ostrą paprykę, lubczyk korzeń, owoce i liście, seler korzeń, owoce i liście, anyżek, kminek, kolendrę, nasiona kopru ogrodowego i włoskiego, bazylię, tymianek, gorczycę i kardamon. Przeprowadzić ośmiodniową mono dietę oczyszczającą z prażonej kaszy jaglanej gotowanej bez soli. Rano i wieczorem pić odwar z nasion kminku, kopru włoskiego, anyżku, kardamonu i lukrecji.
ZASTÓJ TOKSYN I ZŁOGÓW
Objawy: Zmiany degeneracyjne w narządach rodnych: cysty, torbiele, mięśniaki, guzy, syndrom przedmiesiączkowy, żółte upławy, objawy klimakterium, nierównowaga emocjonalna: depresja i niepokój oraz agresja i skłonność do gniewu, otyłość. Przyczyny: Schorzenia tego typu świadczą o zanieczyszczeniu wątroby bardzo niezdrowym pożywieniem, ciężkim, tłustym i słodkim, wytwarzającym śluz i gorąco, o nieregularnym spożywaniu posiłków, a także o stresującym, nadaktywnym trybie życia, nieodpowiednim dla kobiety. Dieta: Wyeliminować z pożywienia cukier, wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, margarynę, mrożonki, puszki, konserwy, piekarnik i patelnię. Wprowadzić do diety pełną pszenicę w postaci płatków na śniadanie i pełnego makaronu oraz dużo świeżych warzyw, ciemnozielone liściaste warzywa, takie jak : jarmuż, pokrzywa i nać pietruszki, selera i lubczyka, białą kapustę, brukiew, wszystkie rzepowate, cykorię, brokuły, fasolkę szparagową, świeży, zielony groszek, fasolę, soję, grzyby, warzywa kiszone, wodorosty morskie, kiełki, siemię lniane oraz ostre zielone przyprawy, takie jak: estragon, majeranek, lebiodka, bluszczyk kurdybanek, mięta oraz kurkuma, chrzan i oleje tłoczone na zimno. Przeprowadzić ośmiodniową mono dietę oczyszczającą. Przez cztery dni jeść wyłącznie pszenicę gotowaną bez soli oraz na czczo i przed snem pić herbatę ze świeżej, zielonej natki pietruszki, przez następne cztery dni pić soki z kapusty i z selera.
SKÓRA I ALERGIE
Skóra jest trzecim płucem i w warunkach fizjologicznych jako organ bezpośrednio kontaktujący się ze środowiskiem wspomaga organizm w pobieraniu tlenu z powietrza i w oczyszczaniu go ze zbędnych, toksycznych substancji, jest organem wydalniczym i wydzielniczym. Skóra bardzo szybko reaguje na nadmiar zanieczyszczenia w organizmie w postaci różnego rodzaju wyrzutów skórnych. Wilgoć i śluz objawiają się sączącymi się zmianami i owrzodzeniami, suchość przejawia się świądem skóry, a gorąco objawia się zaognieniami i stanami zapalnymi. Podobnie alergie to symptom nadmiaru toksycznych, szkodliwych substancji w organizmie, których organizm usiłuje się pozbyć najczęściej przez skórę lub przez drogi oddechowe czy pokarmowe. W przypadku alergii następuje głębsze rozchwianie równowagi wewnętrznej i zaburzenia układu immunologicznego, organizm reaguje często nienormalnie na naturalne, nieszkodliwe substancje, takie jak : pyłek kwiatów czy pióra ptaków. W przypadku chorób skóry i alergii oczyszczamy organizm i wspomagamy płuca, nerki, wątrobę, krew i śledzionę, aby organizm wydalił toksyny wraz ze stolcem, z moczem, z potem i ze śluzem. Dlatego też nasilone objawy skórne, więcej kataru i plwociny, nieprzyjemne zmiany osadu i zapachu w moczu oraz w stolcu w czasie kuracji ziołami są objawem zdrowienia. Maści, kremy i inhalatory działają objawowo i nie usuwają przyczyny choroby. W czasie kuracji ziołami stosujemy również terapie zewnętrzne: kąpiele, okłady i inhalacje, ale zioła działają inaczej, gdyż rozluźniają toksyczne złogi, działają antyseptycznie i przez powłoki ciała, skórę i błony śluzowe dostarczają wielu witamin, minerałów i innych substancji leczniczych. Występuje wiele różnorodnych alergii i chorób skóry: ze względu na rodzaj stosowanej terapii zostaną one podzielone na dwie grupy. Do pierwszej grupy zaliczamy choroby, w których będziemy oczyszczać i wzmacniać bardziej śledzionę, płuca i nerki, a do drugiej grupy takie choroby, w których będziemy bardziej oczyszczać i wzmacniać wątrobę, krew i śledzionę.
ZANIECZYSZCZENIE ŚLEDZIONY, PŁUC I NEREK
Objawy: Zmiany skórne jasne, rany przewlekłe, z rzadką jasną wydzieliną, rozległe zmiany obejmujące większe powierzchnie skóry i tkanki łącznej, zmiany łuszczące się, takie jak : alercie, grzybice, infekcje, trądzik i wypryski z jasnymi krostami, egzemy, pokrzywki przewlekłe, łojotok, łysienie i bielactwo Przyczyny: Rozregulowanie układu odpornościowego i systemu oczyszczania z powodu nadmiaru produktów wychładzających i powodujących zawilgotnienie i zaśluzowanie organizmu, takich jak : cukier, mleko i wszystkie przetwory, mrożonki, puszki, konserwy i żywność martwa, konserwowana, napromieniowana, nieświeża i nienaturalna, a także syntetyczne ubranie, niezdrowe pomieszczenia mieszkalne i pracownie pełne syntetycznych dywanów, firanek syntetycznych, mebli, brak świeżego powietrza . Nienaturalne ubrania i mieszkania są również przyczyną chorób układu oddechowego i zaburzenia odporności organizmu. Dieta: Wyeliminować z pożywienia cukier i wszystkie wyroby cukiernicze, mleko i wszystkie przetwory mleczne, wędliny, wieprzowinę, margarynę, mrożonki, puszki, konserwy, białą mąkę i na okres leczenia pozostałe produkty zwierzęce, piekarnik i patelnie . Nosić wyłącznie odzież naturalną, wyeliminować z otoczenia syntetyczne sprzęty, przebywać dużo na świeżym powietrzu. Wprowadzić dużo pokarmów odżywczych, oczyszczających i łagodzących, takich jak : pełny ryż, jęczmień, fasole kolorowe, fasolę szparagową, soczewicę, marchew, dynię, brukiew, ciemnozielone warzywa liściaste, białą kapustę, wszystkie warzywa rzepowate, rzodkiewkę, rzepę białą, żółtą i czarną rzodkiew, glony morskie, dużo roślin dziko rosnących, bluszczyk kurdybanek, pokrzywę, czosnaczek, babkę, gwiazdnicę, kuklik, lebiodkę, łopian, miodunkę, podagrycznik, przytulię, stokrotkę, wierzbówkę i szczypiorek. Przeprowadzić ośmiodniową mono dietę oczyszczającą z pełnego ryżu gotowanego bez soli. Rano i wieczorem pić herbatę z rumianku, a w przypadku alergii na rumianek pić wodę.
ZANIECZYSZCZENIA WATROBY, KRWI I ŚLEDZIONY
Objawy: Zmiany skórne ostre, zaognione lub zaczerwienione, twarde, zbite, głębokie. Jeżeli jest wydzielina to jest ona żółta i cuchnąca, egzemy są zaognione, swędzenie jest bardzo ostre, agresywne, skłonność do popadania w gniew, nie zawsze objawiające się, ale silne, krytyczne, pełne pretensji nastawienie do otoczenia, szukanie winnych. Tutaj zaliczamy takie choroby, jak róża i łuszczyca. Przyczyny: Nadmiar pożywienia toksycznego, gorącego i produkującego śluz gorący, cukru, słodyczy, serów żółtych i topionych, wędlin, puszek, konserw, żywności nieświeżej, przetworzonej, smażonej i pieczonej, z dodatkiem dużej ilości bardzo mocnych, gorących przypraw, nadmiar używek, papierosów, kawy, alkoholu, nadmiar leków chemicznych, nadmiar odpowiedzialności, despotyzm. Dieta: Wyeliminować z pożywienia cukier i wszystkie wyroby cukiernicze, margarynę, ciężkie, niezdrowe sposoby przyrządzania potraw i na czas leczenia wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego i białą mąkę. Wprowadzić do diety pszenicę, jęczmień, fasolę białą, soję, glony morskie i bardzo dużo warzyw w postaci soków, surówek i warzyw krótko gotowanych, ciemnozielone warzywa liściaste, jarmuż, szpinak, liście rzodkiewki, marchewki, selera, lubczyka, pietruszki, koperku, rośliny dziko rosnące, bluszczyk kurdybanek, babkę, pokrzywę, gwiazdnicę, mniszek, kuklik, lebiodkę, komosę, łobodę, liście łopianu, miodunkę, podagrycznik, przytulię, różę, szczaw, stokrotkę i wierzbówkę oraz jeść dużo kiełków i używać dobre oleje tłoczone na zimno. Przeprowadzić ośmiodniową mono dietę oczyszczającą. Przez cztery dni jeść wyłącznie pszenicę gotowaną bez soli i pić herbatę ze świeżej natki pietruszki. Jeżeli zmiany skórne są bardzo suche zamiast pszenicy należy jeść pęczak jęczmienny. Przez następne cztery dni pić wyłącznie sok z kapusty białej, słodkiej i sok z selera.
WŁOSY
Wiele osób ma bardzo słabe włosy. Są one rzadkie, wypadające, przetłuszczające się, kruche, rozdwajające się i siwiejące. Przyczyna umiejscowiona jest wewnątrz naszego organizmu. Stan włosów jest odbiciem głębokiej struktury i stanu naszych organów, odzwierciedla przemianę materii, zwłaszcza tłuszczową czyli pracę wątroby oraz zależy od funkcjonowania układu hormonalnego i od pracy nerek.
Informacje zawarte na tej stronie pochodzą z książki Elżbiety Zielińskiej Xięga zielarska